S blížícími se Velikonocemi si ve Slováckém muzeu připomeneme další z tradičních jídel, která postupně mizí nejen z našich kuchyní, ale také z širokého povědomí.
Nádivka, nadívanina, bublanina, huspenina se tradičně připravovala na Zelený čtvrtek v kombinaci s prvními zelenými rostlinami, které se v přírodě objevovaly. Obvykle se tak do ní přidávaly mladé kopřivy, šťovík, ale také pažitka či petrželka. Během roku se připravovala často, v podstatě jako náhražka masa, které se však do ní po skončení půstu mohlo přidat. V současné době se často do nádivky doplňují také uzeniny.
Jidášky – sladké drobné pečivo z kynutého těsta mělo obvykle tvar různě stočené spirály a mělo připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Pečivo se sladilo medem a bylo obvyklým dárkem pro chlapce, kteří od Zeleného čtvrtku do Bílé soboty chodili po vesnicích klepat.
Tyto pokrmy se můžete nejen naučit vařit, ale také ochutnat a získat malý receptář. Vstupné je 40,- Kč.
Hlavní budova muzea, Smetanovy sady 179, sobota 2. března 2013, 9.00–12.00 hodin.