Do archivu poselství budoucím generacím bude 4. dubna uložen podruhé vzorek ze Salaše
Aby Muzeum lidových pálenic ve Vlčnově na Uherskohradišťsku předešlo žertům a vtípkům vztahujícím se k 1. dubnu, jubilejní desátou sezónu zahájí ve čtvrtek 4. dubna 2019 v 10.00 hodin. Těm, kteří stáli u zrodu originálního projektu, to připadá neskutečné. Vždyť to bylo jako včera, když stáli před stodolou plnou různého harampádí, zemědělských strojů a pozůstatků hospodaření předchozích majitelů usedlosti čp. 65, známé ve Vlčnově jako „u Mikulců“.
Co se v muzeu za těch deset let změnilo? „Rozšířila a proměnila se skladba vystavených exponátů. Otevřením totiž sběr artefaktů podomáckého pálení neskončil, ba právě naopak. Do sbírek Slováckého muzea se čas od času dostane rarita v podobě neobvyklého destilačního aparátu nebo jeho části,“ nechala se slyšet Marta Kondrová, etnografka Slováckého muzea, která připomněla základní muzejní údaje: „Muzeum je otevřeno od dubna do října ve všední dny po předchozím objednání, o víkendech vždy v odpoledních hodinách bez nutnosti objednání. Můžete se zde zastavit ale také na Velikonoční pondělí 22. 4., kdy bude otevřeno v době od 13.00 do 17.00 hodin. Více informací na www.slovackemuzeum.cz. Budete srdečně vítáni.“
Kromě vypulírované expozice a kvalitně zastřiženého trávníku při vstupu letošní otevření po dvou letech zpestří nahlédnutí do archivu poselství budoucím generacím, který bude obohacen o další unikátní vzorek slivovice. V pořadí 4. slovácký košt slivovice se uskutečnil 10. listopadu 2018 a vítěznou pálenku z durancií ročník 2015 dodal Josef Niesner ze Salaše. „Vítězný vzorek durancie 2015 pochází z panenské úrody mého nového sadu na Salaši. Všechny vysázené stromy v tomto sadu jsou produktem mých generačních stromů. S lítostí však musím konstatovat, že i tyto generační stromy začínají podléhat neúprosnému zubu času,“ svěřil se Niesner, kterému se po dvou letech podařilo se svým novým vzorkem zvítězit podruhé. Atmosféru koštu můžete načerpat z fotografií kolem tohoto článku.
A jak jeho pálenka chutná? „Nejprve při jejím pití pocítíte jemné ovocné tóny, které postupně přechází v marmeládový, až marmeládově-medový buket s podporou jemných mandlí. Požitím již velmi malého množství tohoto destilátu dojde zcela určitě v první fázi k asociaci na šťavnatost zralé sladké durancie,“ charakterizoval Niesner svoji královnu, jak vzorek nazývá.
Rok 2018 po dvou letech pěstitelům přál nejen co do množství, ale také kvality úrody. V jaké kondici vzorky jsou, naznačuje jeden košt za druhým. A vypadá to, že ročník bude velmi kvalitní. Niesner si již dnes myslí, že půjde o posunutí laťky opět o něco výš. „Ve zmíněném sadu byly sklizeny durancie, na přelomu měsíců 10 a 11, jejichž cukerná hodnota dosahovala hodnoty neuvěřitelných 27 %. Vytvořil jsem destilát, který, viděno mou optikou, posunul hranice organoleptiky opět na nový level,“ dodal Niesner. Tak uvidíme, jaké vzorky se sejdou na listopadovém superkoštu Společnosti přátel slivovice České republiky v roce 2020.