25. 3. 2019 | Pavel Princ

Niesner králem slivovice

Tiskové zprávy
Fotogalerie
Slovácké muzeum

Do archivu poselství budoucím generacím bude 4. dubna uložen podruhé vzorek ze Salaše

Aby Muzeum lidových pálenic ve Vlčnově na Uherskohradišťsku předešlo žertům a vtípkům vztahujícím se k 1. dubnu, jubilejní desátou sezónu zahájí ve čtvrtek 4. dubna 2019 v 10.00 hodin. Těm, kteří stáli u zrodu originálního projektu, to připadá neskutečné. Vždyť to bylo jako včera, když stáli před stodolou plnou různého harampádí, zemědělských strojů a pozůstatků hospodaření předchozích majitelů usedlosti čp. 65, známé ve Vlčnově jako „u Mikulců“.

Co se v muzeu za těch deset let změnilo? „Rozšířila a proměnila se skladba vystavených exponátů. Otevřením totiž sběr artefaktů podomáckého pálení neskončil, ba právě naopak. Do sbírek Slováckého muzea se čas od času dostane rarita v podobě neobvyklého destilačního aparátu nebo jeho části,“ nechala se slyšet Marta Kondrová, etnografka Slováckého muzea, která připomněla základní muzejní údaje: „Muzeum je otevřeno od dubna do října ve všední dny po předchozím objednání, o víkendech vždy v odpoledních hodinách bez nutnosti objednání. Můžete se zde zastavit ale také na Velikonoční pondělí 22. 4., kdy bude otevřeno v době od 13.00 do 17.00 hodin. Více informací na www.slovackemuzeum.cz. Budete srdečně vítáni.“

Kromě vypulírované expozice a kvalitně zastřiženého trávníku při vstupu letošní otevření po dvou letech zpestří nahlédnutí do archivu poselství budoucím generacím, který bude obohacen o další unikátní vzorek slivovice. V pořadí 4. slovácký košt slivovice se uskutečnil 10. listopadu 2018 a vítěznou pálenku z durancií ročník 2015 dodal Josef Niesner ze Salaše. „Vítězný vzorek durancie 2015 pochází z panenské úrody mého nového sadu na Salaši. Všechny vysázené stromy v tomto sadu jsou produktem mých generačních stromů. S lítostí však musím konstatovat, že i tyto generační stromy začínají podléhat neúprosnému zubu času,“ svěřil se Niesner, kterému se po dvou letech podařilo se svým novým vzorkem zvítězit podruhé. Atmosféru koštu můžete načerpat z fotografií kolem tohoto článku.

A jak jeho pálenka chutná? „Nejprve při jejím pití pocítíte jemné ovocné tóny, které postupně přechází v marmeládový, až marmeládově-medový buket s podporou jemných mandlí. Požitím již velmi malého množství tohoto destilátu dojde zcela určitě v první fázi k asociaci na šťavnatost zralé sladké durancie,“ charakterizoval Niesner svoji královnu, jak vzorek nazývá.

Rok 2018 po dvou letech pěstitelům přál nejen co do množství, ale také kvality úrody. V jaké kondici vzorky jsou, naznačuje jeden košt za druhým. A vypadá to, že ročník bude velmi kvalitní. Niesner si již dnes myslí, že půjde o posunutí laťky opět o něco výš. „Ve zmíněném sadu byly sklizeny durancie, na přelomu měsíců 10 a 11, jejichž cukerná hodnota dosahovala hodnoty neuvěřitelných 27 %. Vytvořil jsem destilát, který, viděno mou optikou, posunul hranice organoleptiky opět na nový level,“ dodal Niesner. Tak uvidíme, jaké vzorky se sejdou na listopadovém superkoštu Společnosti přátel slivovice České republiky v roce 2020.

Fotogalerie k článku

Tento web používá na poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštevnosti soubory cookie. Používaním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací o souborech cookie najdete zde.