Nejrůznější druhy omáček patřily v lidové kuchyni k levným a jednoduchým pokrmům, které se vařily ve všední dny, často i bez masa – jen s krajancem, knedlíkem nebo bramborovými noky či šlíšky. K tradičním omáčkám patřily salátová, sauátová (húpá), která se vařila především na jaře z čerstvého hlávkového salátu, trnková, jejímž základem jsou vařené trnky (povidla) a vynikající je k uzenému masu a klobásková omáčka, do které se zužitkovaly domácí klobásky ze zimní zabijačky. K omáčkám se tentokrát můžete v muzeu naučit uvařit jednoduché hrnkové knedlíky a samozřejmě nebude chybět ani malý receptář těchto pokrmů, který bude připraven pro každého návštěvníka.
Vstupné – 40,-/osoba.
Hlavní budova muzea, Smetanovy sady 179, sobota 4. května 2013, 9.00–12.00 hodin.