23. 1. 2013 | Kateřina Kamrlová

Patenty a kyselica, zdraví polovica

Tiskové zprávy
V sobotu 2. února 2013 od 9 do 12 hodin se v hlavní budově Slováckého muzea v Uherském Hradišti uskuteční další z řady tvořivých programů, který se tentokrát bude věnovat přípravě kyselice a patentů

V sobotu 2. února 2013 od 9 do 12 hodin se v hlavní budově Slováckého muzea v Uherském Hradišti uskuteční další z řady tvořivých programů, který se tentokrát bude věnovat přípravě kyselice a patentů. Bramborové placky, nazývané patenty či laty, na Slovensku lokše, patřily na stole našich babiček k častému jídlu zejména v zimním období. Dělaly se z těsta, jehož základem jsou vařené brambory, pekly se nasucho na rozpálené plotně, mastily a natíraly se povidly a sypaly mletým mákem.

Kyselé zelí, jako základní surovina pro polévku kyselicu, zelnicu, zelňačku, bylo v zimním období důležitým zdrojem vitamínu C. Kyselice se vařily na Slovácku i Valašsku v mnoha obměnách, jak podle lokální tradice, tak se v rodinách předávají rozličné recepty z generace na generaci.

Návštěvníci prvního tvořivého programu tohoto roku opět obdrží receptář s vybranými zajímavými obměnami obou zmiňovaných pokrmů.

Informace: Mgr. Kateřina Kamrlová, mobil: 734 282 498

 

Tento web používá na poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštevnosti soubory cookie. Používaním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací o souborech cookie najdete zde.