Zlínský kraj si první říjnovou sobotu připomene výročí svého vzniku. Stranou oslav tohoto výročí nezůstává ani Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, které se v sobotu 5. října 2013 připojí k pestré škále akcí v celém Zlínském kraji.
V tradiční návštěvní době (9.00–12.00, 12.30–17.00) přivítá své návštěvníky na Dni otevřených dveří v hlavní budově ve Smetanových sadech, v Galerii Slováckého muzea v Otakarově ulici a v Památníku Velké Moravy ve Starém Městě.
Současně nabídne, v hlavní budově ve Smetanových sadech v čase od 9.00 do 14.00 hodin možnost zapojit se aktivně do programu Tvoříme v muzeu, který představí další tradiční pokrmy našeho regionu – pěry, tašky a šlíšky, včetně jejich ochutnávky.
Oblíbeným pokrmem na stole našich babiček byly brambory v jakékoli podobě a také jídla připravovaná z bramborového těsta. V podzimním období, kdy byly čerstvě navařené trnky, povidla a sklizený mák to byly mimo jiné také pěry, neboli taštičky z bramborového těsta, plněné povidly, i šlíšky, šulánky, vlastně válečky ze stejného těsta podávané s mákem nebo jako příloha k masu a trnkové omáčce. Přípravu těchto pokrmů si můžete vyzkoušet, ochutnat a na všechny záludnosti jejich přípravy se zeptat zkušené kuchařky Marie Lekešové z Hluku ve Slováckém muzeu ve Smetanových sadech v sobotu 5. října 2013 od 9 do 14 hodin. Zájemci si práci mohou vyzkoušet i ochutnat hotové pokrmy a bude pro ně připraven malý receptář sestavený odbornými pracovnicemi etnografického oddělení.