2. 4. 2013 | Kateřina Kamrlová

Tažené štrúdle a mákem sypané lokše či nudle

Pozvánky
Dovolujeme si Vás srdečně pozvat na sobotní tvořivý program v hlavní budově Slováckého muzea

Jablečný závin či štrúdl patří k absolutní klasice, a umění vytahovat těsto hřbety rukou dnes už hned tak někdo neovládá. Tažený štrúdl se v mnoha domácnostech peče na Vánoce, avšak v zimním a předjarním období patřil v období 30. a 40. let 20. století k vítané možnosti zužitkovat jablíčka ztrácející pevnost a šťavnatost.

Nudle, lokše, lukše či řezance připravovaly hospodyně do masových polévek, ale zejména v zimě a brzy na jaře se v postních dnech, obvykle ve středu a pátek, vařily také na sladko – sypané cukrem, mletým mákem, ale také strouhankou, ořechy nebo tuhým tvarohem syrem. Přijďte si připomenout nebo se naučit, jak se má správně zamísit a rozválet těsto na ručně krájené nudle.

Vstupné: 40,-/osoba

Hlavní budova muzea, Smetanovy sady 179, sobota 6. dubna 2013, 9.00–12.00 hodin.

Tento web používá na poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu návštevnosti soubory cookie. Používaním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací o souborech cookie najdete zde.