Jablečný závin či štrúdl patří k absolutní klasice, a umění vytahovat těsto hřbety rukou dnes už hned tak někdo neovládá. Tažený štrúdl se v mnoha domácnostech peče na Vánoce, avšak v zimním a předjarním období patřil v období 30. a 40. let 20. století k vítané možnosti zužitkovat jablíčka ztrácející pevnost a šťavnatost.
Nudle, lokše, lukše či řezance připravovaly hospodyně do masových polévek, ale zejména v zimě a brzy na jaře se v postních dnech, obvykle ve středu a pátek, vařily také na sladko – sypané cukrem, mletým mákem, ale také strouhankou, ořechy nebo tuhým tvarohem syrem. Přijďte si připomenout nebo se naučit, jak se má správně zamísit a rozválet těsto na ručně krájené nudle.
Vstupné: 40,-/osoba
Hlavní budova muzea, Smetanovy sady 179, sobota 6. dubna 2013, 9.00–12.00 hodin.